Formació i serveis socioculturals
Inici Inici    Mapa Web Mapa web    contactar Contacta    | Dimarts, 18 de gener de 2022 | 15:01 |

Molt més que jugar

Imatge CAE

9/9/2016

 

 

La 1a edició de la Setmana de Jocs al Carrer es va fer l'any 2003. Inicialment va néixer com a una activitat de joc i lleure adreçada als infants de Manresa, però després de 14 edicions ha anat evolucionat tot incorporant diferents elements que l’han transformat en una activitat ciutadana, de caire cívic, educador i de cohesió i inclusió social. Els arguments que en que es sustenta aquesta afirmació són:


Una activitat oberta a tothom. El joc és una activitat per a totes les edats (nens i nenes, adolescents, joves, persones adultes, gent gran...), i per a tots els col·lectius i cultures. Per tant, d’entrada no exclou a ningú. A més a més, la participació és totalment gratuïta, un fet que la universalitza encara més.


Una activitat participativa. A diferència d’una pel·lícula, una exposició, etc. la Setmana de Jocs al Carrer només té sentit si s’hi participa, si s’hi esdevé agent actiu: jugant als jocs, cercant les respostes de la gimcana, etc. La participació és indispensable per a poder gaudir plenament de l’activitat.


Una activitat educativa. Les persones vinculades a l’educació i la pedagogia consideren el joc com a una activitat amb un gran potencial educatiu. El consens i el respecte envers les normes, l’establiment de relacions amb els altres companys i companyes de joc, l’adquisició d’habilitats i destreses, l’estratègia, etc. són alguns dels elements educatius del joc. Tots aquests elements es donen en la Setmana de Jocs, el que la converteixen, també en una activitat clarament educativa.


Una activitat que potencia les relacions interpersonals. El joc promou la relació entre persones. Entre iguals (nens i nenes, joves, etc.), però també entre desiguals (pares i mares amb fills i filles; avis i àvies amb nets i netes; col•lectius de diferent orígens o procedència, etc.). Una activitat que acosta persones, que acosta cultures: una petita aportació a la cohesió social.


Una activitat inclusiva. Per sisè any comptarem amb la incorporació de persones amb discapacitat o malalties mentals de la Fundació Ampans en els equips dinamitzadors. Aquesta experiència ha servit per mostrar el potencial inclusiu del joc, amb un triple resultat: la vivència i la satisfacció personal que obtenen aquestes persones, l’experiència vital adquirida per part dels monitors i monitores i la projecció i l’impacte que aquesta col•laboració té entre les persones participants.


Una activitat que fomenta el voluntariat. Edició rere edició, la Setmana de Jocs al Carrer va incorporant un major nombre de persones voluntàries que col•laboren, d’una manera altruista i desinteressada, en la seva execució.


Una activitat de dinamització urbana. La Setmana de Jocs al carrer juga un paper dinamitzador de diferents espais públics. I que a més a més es fa en el quotidià, entre setmana, fugint del format de gran esdeveniment puntual, tot buscant els participants d’entre les persones que, senzillament, diàriament passegen pel carrer.


Una activitat aglutinadora que crea xarxa i suma esforços. La Setmana de Jocs al Carrer està configurant cada vegada més una àmplia xarxa d’entitats, establiments comercials, organismes i persones que participen i col·laboren en un projecte comú. Això fa que any rere any la Setmana pugui ampliar les seves expectatives i que cada vegada estigui més arrelada a la ciutat.

 

Amb el vídeo fet en l'edició 2015 podeu constatar tots aquets arguments