Formació i serveis socioculturals
Inici Inici    Mapa Web Mapa web    contactar Contacta    | Dilluns, 30 de gener de 2023 | 15:23 |

Nasi Muncunill - El dia que es va crear el CAE, ara fa 34 anys

Imatge CAE

 

Octubre de 2021


El 29 d’octubre de 1987 es va crear l’associació del Centre d’Animació i Esplai, inicialment formada per persones vinculades als centres d’esplai, agrupaments escoltes i Mijacs d’aquella època. El seu compromís va ser assumir la direcció, la gestió i el funcionament de l’escola municipal d’educadors/es en el lleure que l’Ajuntament de Manresa havia creat tres anys abans; i fer-la créixer, tot obrint noves línies de treball.

Jo no sé quina era la visió del que havia de ser el CAE que tenien el Lluís, la Flora, el Pitus, el Joan, el Toni, el Pere, el Ramon o el Manel -només per citar les persones que apareixen a l’acta fundacional- i tampoc sé si l’actual CAE respon a les expectatives que tenien en aquell moment.

El que sí que sé, és que 34 anys més tard, el CAE continua sent una associació que compta amb prop d’una trentena de socis i sòcies, persones que hi dediquen voluntàriament i regularment una part del seu temps lliure. I que aquest CAE, el del 2021, és fruit de les visions, opinions, aportacions i del treball de les prop de dues-centes persones que durant aquests 34 anys han format part de l’associació.

El CAE no és ni vol ser una associació de carnet i quota. Vol ser una associació d’acció i reflexió. D’acció perquè els socis i sòcies són els impulsors, organitzadors i executors de les activitats com les Nits de Joc, el Kapla al Museu, el Tast de Jocs, la Gimcana de la Llum, la Manresa Express o la Setmana de Jocs al Carrer. Socis i sòcies que canalitzen en aquestes activitats les seves inquietuds, interessos i motivacions i que troben en el CAE l’espai on poder-les dur a terme. I de reflexió, perquè aquestes mateixes persones tenen l’oportunitat de participar en els espais de debat, de planificació estratègica i de presa de decisions de l’entitat.

És cert que el CAE també compta amb un equip tècnic que en garanteix el funcionament ordinari i la gestió de la formació, dels projectes i dels serveis i que complementa aquestes reflexions, motivacions i inquietuds des d’un punt de vista més tècnic i professional. El resultat és que l’entitat és més plural i en surt més reforçada.

El CAE necessita una associació potent, a l’alçada de la projecció i de l’impacte que actualment té l’entitat i de la diversitat i volum de línies d’intervenció. Per això hem de ser capaços de donar respostes a reptes tan importants com ara saber projectar una associació atractiva i accessible que permeti fer-ne créixer la base social i el nombre de persones voluntàries que hi col·laboren; poder oferir una bona atenció als socis, sòcies, voluntaris i voluntàries per a que se sentin acollits, acompanyats, recolzats i valorats i aconseguir una major implicació dels socis i sòcies en el govern i lideratge de l’entitat, implantant i impulsant polítiques i mesures de governança, entre d’altres. Després de 34 anys d’associació, encara hi ha molta feina a fer.