Formació i serveis socioculturals
Inici Inici    Mapa Web Mapa web    contactar Contacta    | Dissabte, 2 de desembre de 2023 | 13:18 |

Més de 35 anys d'història

Imatge CAE

Els primers cursos de monitors/es

Imatge CAE

Primers cursos de monitors/es

Imatge CAE

Xancada infantil (1989)

Imatge CAE

Esplais per la Pau (1991)

Imatge CAE

La Bestiesa. 10 anys del CAE

Imatge CAE

L'Estiu a sac. Activitats d'estiu a Manresa

Imatge CAE

Akwaba. Trobada de joves contra el racisme

Imatge CAE

Moguda a l'Agulla

Imatge CAE

Projecte transnacional Fogaina

Imatge CAE

18 anys del CAE. Exposicio El món de l'educació en el lleure

Imatge CAE

Trobada The playeurs. Lecce (Itàlia)

Imatge CAE

SAPSK? Servei d'informació juvenil de Manresa

Imatge CAE

La Xarranca. Casals d'estiu

Imatge CAE

La Sopa de Pedres. 25 anys Xesco Boix

Imatge CAE

Gimcana Nocturna de Festa Major. 2011 i 2012

Imatge CAE

El CAE passa a gestionar el Casal de Joves La Kampana

Imatge CAE

Jocs tradicionals a la Setmana de Jocs al Carrer 2015

Imatge CAE

Projecte Lúcids d'intervenció amb joves amb dificultats escolars

Imatge CAE

Ludorail Europa 2017

Imatge CAE

Assemblea general

Imatge CAE

2020. Premi Sequia

 

1984: Es crea el Centre d'Animació i Esplai

 

L'any 1984 és l'any de la creació i de l'inici de les activitats del CAE. Inicialment va néixer com a un servei municipal de l'Ajuntament de Manresa: el Servei Municipal del Centre d’Animació i Esplai. D'aquesta manera es donava resposta a la demanda dels monitors i monitores de la comarca del Bages de poder disposar d'un centre de formació que permetés l'obtenció del diploma de monitor d'activitats de lleure reconegut per la Direcció General de Joventut. En aquest procés de creació hi va haver un treball conjunt de l'Ajuntament amb monitors de diferents centres d'esplai i membres de l'AMEB (l'Associació de Monitors d'Esplai del Bages).

 

Entre els mesos de febrer i maig ja es van dur a terme a Manresa els dos primers cursos de monitors oficialment reconeguts. Prèviament, durant els anys 1981 i 1982 l'Ajuntament de Manresa havia realitzat dos cursos que no gaudien d'aquest reconeixement. El CAE començava a caminar amb una proposta formativa basada en cursos de monitors i directors, tallers de tècniques i seminaris d’aprofundiment. Poc temps més tard s'ampliaven les activitats amb la creació del Banc Municipal de Recursos

 


 

1987: El CAE es converteix en una associació

 

L'any 1987 suposa un canvi radical pel que fa al funcionament de l'escola. Tot i que hi continuarà donant suport, l'Ajuntament de Manresa es desvincula de la gestió directa de l'escola per cedir-la a l'associació Centre d'Animació i Esplai, creada amb aquesta finalitat.

 

A partir d'aquest moment la gestió i la direcció de l'escola passava a mans de persones voluntàries estretament vinculades a l'educació en el lleure de la comarca. El Centre d'Animació i Esplai es proposa ampliar la seva oferta d'activitats i camps d'actuació i aspira a convertir-se en un agent dinamitzador de les entitats d'educació en el lleure de la comarca.

 


 

1989: La Xancada

 

La voluntat d'esdevenir un agent dinamitzador es materialitza en la Xancada Infantil, el primer gran projecte de dinamització del lleure intercomarcal, on prop d’un miler de xanquers de totes les edats feien un gran joc de ciutat a Manresa. Aquesta activitat es va organitzar conjuntament amb Xàldiga i el Grup de Joves de l’Ametlla de Merola.

 

L'èxit d'aquesta proposta va empènyer a organitzar diverses activitats amb l'objectiu de potenciar la relació i l'intercanvi d'experiències entre els monitors i monitores dels centres d'esplai: la primera trobada de directors i responsables de centres d’esplai i un sopar de monitors.

 

 

 

1991: Esplais per la Pau

 

L'esclat de la guerra del golf, l'any 1991, va motivar a les persones del CAE a elaborar el que seria el primer programa pedagògic adreçat als centres d'esplai: Esplais per la Pau, consistent en l'edició de la maleta pedagògica 100 idees per a la Pau, una sessió de presentació de recursos i una gran festa final.

 

 

 

1992: Els primers monitors de menjador

 

L'any 1992, des del CAE es fa la primera proposta de curs de monitors de menjador i pati. D'aquesta manera el CAE es convertia en una de les primeres escoles de tot Catalunya en oferir formació en aquest àmbit. En els anys posteriors el monitoratge d'activitats en l'entorn escolar es convertiria en una de les principals línies de treball de l'entitat: cursos de formació ocupacional de monitors de menjador, jornada de menjadors escolars, gestió de serveis escolars i la participació en el programa transnacional Lleurescola.

 

També l’any 1992 i coincidint amb el cinquè centenari del descobriment d’Amèrica es duu a terme el programa “Amèrica: 500 anys de què?

 

 

 

1993: Una aposta per a l'animació sociocultural

 

Havien passat 6 anys des de què l'associació s'havia fet càrrec de l'escola de formació. Al llarg d'aquests anys s'havien dut a terme un bon nombre de cursos, seminaris i activitats que anaven més enllà de l'àmbit estricte de l'educació en el lleure: educació ambiental, cooperació, desenvolupament, tècnics esportius de base, gestió associativa... I ja es començava a parlar d'interculturalitat, animació de la tercera edat, voluntariat...

 

És per això que es proposa canviar el nom de Centre d'Animació i Esplai pel de CAE, formació i serveis socioculturals, amb la voluntat de fer-lo més adequat al tipus d'activitats que des del CAE es duien a terme.

 

 

 

1994: 10 anys del CAE i l'any del voluntariat

 

L'any 1994 se celebraven els 10 anys de la creació del CAE. Per aquest motiu es van organitzar diversos actes: un sopar de monitors, una trobada de dracs i bèsties, etc. Aquest mateix any el CAE va un nou salt endavant i enceta una nova línia de treball: la formació del voluntariat. El CAE és reconegut com a escola de formació de voluntaris per l'Institut Català del Voluntariat i es duu a terme un ampli programa de formació de voluntariat finançat a través de la partida de l'IRPF  destinada a finalitats de caire social.

 

 

 

1996: Neix l'Estiu a Sac

 

El 1996 el CAE i l'Ajuntament de Manresa organitzen la primera edició de l'Estiu a Sac: el programa d'activitats d'estiu de Manresa per a infants i joves. De totes maneres, el CAE ja organitzava altres activitats d'estiu: colònies del Consell Comarcal del Bages (1992-1996), camps de treball (des de 1994), Milcentenari Park (des de 1994) i el programa Mura (1996-1998).

 

El 1996 es crea l’associació Campi qui Jugui, formada per l’Ajuntament de Manresa, el CAE i Imagina’t. L’associació neix amb la finalitat de continuar organitzant aquest parc de Nadal, tot prenent el relleu de Jove Cambra que n’havia organitzat les 10 primeres edicions. Aquest mateix any, el CAE aconsegueix la declaració d’entitat d’utilitat pública.

 

 

 

1997: El salt cap Europa

L'any 1997 suposa el salt europeu del CAE, amb la participació al programa Lleurescola. Aquest programa liderat pel Consorci del Bages Sud, tenia com a objectiu la formació de dones per a la seva incorporació professional en activitats i serveis vinculats a l'entorn escolar: menjador, transport, extraescolars... En aquest programa, a més a més del Consorci del Bages Sud i del CAE hi participen l'Ajuntament de Manresa, el Comune de Verbania (Itàlia) i ANKO (Grècia). Aquest programa tindrà continuïtat els anys 2000 i 2001 amb el Lleurescola Dissemination de transferència de resultats.

 

 


1998: Viu la Diversitat. Un nou programa per als esplais

 

El 1998 s'organitza el programa Viu la Diversitat, amb l'objectiu de treballar amb els esplais el valor de la interculturalitat. A partir d'aquesta experiència, el CAE proposarà anualment als esplais un programa pedagògic d'educació en valors: Atura't (1999), Esplai XXI (2000), 2001: Una Odissea a l'Esplai (2001) i 2002: L'esplai Compromès (2002).

 

 

 

1999: La primera Moguda a l'Agulla

 

Seguint la línia de treball amb els esplais, durant l’any 1999 es duu a terme el programa Atura't, sobre la violència juvenil. Dins d’aquest programa s’organitza l’Agulla Express, que sense voler acabaria convertint-se en la primera edició de la Moguda a l'Agulla, la festa de l'esplai del Bages. Amb els anys la Moguda a l’Agulla ha esdevingut una de les activitats més emblemàtiques del CAE. Per un dissabte, el Parc de l'Agulla es converteix en una gran festa infantil, amb tallers, jocs, espectacles, etc.

 

 


2000: El CAE assumeix l’Aula de Teatre

 

El curs 2000-2001 el CAE assumeix un nou repte: gestionar l’Aula de Teatre de l’Ajuntament de Manresa. D’aquesta manera s’obre un nou altre àmbit formatiu: el teatral, que se suma a la formació que ja es venia fent en lleure, gestió associativa i dinamització de la tercera edat. La gestió de l’Aula de Teatre es farà fins l’any 2009, moment en que Manresa d’Equipaments escènics l’entitat creada per gestionar els equipaments teatrals de la ciutat, passa a fer-se’n càrrec.

 

 


2001: A Europa, fent xarxa

 

Els anys 2001 i 2001, el CAE lidera el programa transnacional Fogaina. Durant dos anys es treballa en el disseny de formació adreçada a coordinadors d'entitats sense ànim de lucre. És la primera experiència del CAE en la formació en línia. A més a més del CAE, a Fogaina hi participen el Consorci del Bages Sud, la Fundació Aplicació de Callús, GEA (Itàlia), IFAC (França) i Artemisszio (Hongria).

 

 

 

2002: El CAE celebra els 18 anys

 

El 2002 se celebren els 18 anys de la creació del CAE com a escola d'educadors en el lleure i els 15 anys com a associació. Per aquest motiu es duen a terme diverses activitats, les més destacades de les quals són l'exposició El Món de l'Educació en el Lleure i una trobada de socis i sòcies de l’entitat.

 

 


2003: La 1a escola d’educadors en el lleure amb certificació de qualitat

 

El CAE obté la certificació de qualitat ISO 9001:2000 per al disseny i execució de formació. D’aquesta manera es converteix en la primera escola de Catalunya que obté aquesta certificació pels cursos de formació d’educadors en el lleure infantil i juvenil reconeguts per la Secretaria General de Joventut (monitors i directors d’activitats de lleure) i pels de cursos del Pla de Formació del Voluntariat de Catalunya. L’abast de la certificació obtinguda també comprèn l’organització i execució de cursos de formació professional ocupacional, d’altres cursos en els àmbits de l’associacionisme, la dinamització sociocultural i l’Aula de Teatre i la gestió del Servei Català de Col•locació.

 

Aquest mateix any, es crea el Consell Assessor de Formació en el Lleure de la Secretaria General de Joventut. El CAE es converteix en una de les sis escoles que d’una manera estable integren aquest consell. I finalment, al 2003, s’organitza la primera edició de la Setmana de Jocs al Carrer.

 

 

 

2004: El joc es fa el seu espai dins el CAE

 

Després de la primera edició de la setmana de jocs al carrer (2003), dins del CAE es va configurant una nova línia de treball al voltant del joc com a element dinamitzador i alternativa d’oci per a joves i adults: l’inici de les nits de jocs, un segon viatge a Grenoble per formar-se en tema de jocs, l’exposició Jocs de taula del món que recorre diferents ciutats de Catalunya, activitats sobre el joc en el programa d’oci nocturn de Manresa, alguna xerrada o la participació en una trobada internacional The Playeurs a Lecce (Itàlia) sobre jocs tradicionals, etc. són algunes de les activitats que s’aniran promovent.
 

 

 

2005: SAPSK? El nou servei municipal d’informació juvenil de Manresa

 

A partir del mes de juliol de 2005 el CAE passa a encarregar-se de la gestió del Servei Municipal d’Informació Juvenil de Manresa, tot continuant la tasca que Bloc va iniciar l’any 1986. El nou servei passa a anomenar-se SAPSK? i es marca com a objectiu prioritari esdevenir un agent actiu en l’àmbit juvenil de la ciutat. Per aquest motiu es col•labora en l’organització de la Fira de l’estudiant 2006 i es comença a treballar en la presència del servei als centres de secundària de Manresa.

 

 

2007: Els jocs continuen sent protagonistes al CAE

 

L’impuls que els anys 2003 i 2004 es va donar al joc com a alternativa d’oci juvenil continua donant resultats. La setmana de jocs al carrer es consolida en la seva cinquena edició i s’afegeixen noves propostes d’activitats relacionades amb els jocs: el cap de jocs, les 12 hores de jocs de taula. A finals d’any, el CAE col•labora amb caixaManresa en l’exposició “5000 anys jugant”.

 

 


2008: La Xarranca. L’especialització en la gestió de serveis educatius i de lleure

 

L’increment del volum de les activitats i serveis educatius gestionats pel CAE va fer creure convenient la creació d’una nova entitat especialitzada en el disseny i execució d’aquest tipus d’activitats. A partir de l’1 de gener de 2008, la Fundació La Xarranca assumeix tots aquells serveis educatius i de lleure (menjadors escolars, extraescolars, casals, etc.) que duia a terme el CAE mantenint el mateix plantejament educatiu,  metodologia i els treballadors i treballadores implicats. A partir d’aquest moment conviuen dues entitats que treballen coordinadament: el CAE associació, que ofereix formació i duu a terme programes i activitats de lleure, socioculturals, sobre el joc i amb els esplais; i la fundació La Xarranca, encarregada de la gestió de serveis.

 


2009: 25 anys del CAE i de la mort de Xesco Boix

 

A l’any 2009 coincideixen dues commemoracions: els 25 anys de la creació del CAE i els 25 anys de la mort de l’animador Xesco Boix. Aquests dos esdeveniments condicionaran bona part de les activitats que aquest any es promouen des de l’associació. En el marc dels 25 anys del CAE s’organitzen unes jornada de formació de professorat d’escoles d’educació en el lleure, l’administració de les Festes de la Llum, la publicació i presentació del llibre “El CAE 1984-2009. Un trajecte de 25 anys en l’educació en el lleure i l’animació sociocultural” i una trobada de socis i sòcies.

 

El CAE també s’apunta a la commemoració dels 25 anys de la mort de Xesco Boix, amb la creació del portal www.xesco.cat, l’edició de l’Auca d’en Xesco i el lideratge dels actes que es duen a terme a Manresa, el més important dels quals és La sopa de pedres.
 

 

Passats els 25 anys, el CAE planifica el seu futur

 

Una vegada finalitzada la commemoració dels 25 anys del CAE, l’entitat inicia un treball intern d’anàlisi i de planificació per tal d’afrontar el futur amb garanties d’èxit. A partir d’aquí es començarà a treballar en l’elaboració de diferents plans que han de servir per definir les estratègies a seguir en diferents àrees claus de l’entitat: pla de participació, pla de comunicació, pla de voluntariat i pla d’igualtat. Una feina que tindrà continuïtat en els següents 3 anys.

 

 

2011: El CAE materialitza les demandes del Consell d’Infants amb l’organització de la Gimcana Nocturna de Festa Major

 

L’Agost del 2011 el CAE organitza la 1a Gimcana Nocturna de la Festa Major de Manresa, materialitzant una de les demandes sorgida del Consell d’Infants de Manresa. Aquesta activitat es repetirà el 2012. Des de l’any 2009 el CAE i la Fundació La Xarranca dinamitza el Consell d’Infants de Manresa. Dues animadores de la Fundació treballen en coordinació amb l’àrea d’Ensenyament de l’Ajuntament de Manresa per definir els objectius, les temàtiques de treball, les estratègies i metodologies i, a més a més, dinamitzen el treball a les escoles i els plenaris.

 

 

2013: El CAE consolida el seu rol d'entitat dinamitzadora juvenil a Manresa

 

L’any 2013, el CAE reafirma el seu paper d’entitat dinamitzadora i gestora de serveis juvenils a la ciutat de Manresa. Ho fa renovant la gestió i dinamització del Servei d’Informació Juvenil i incorporant la gestió i dinamització del Casal de Joves La Kampana.

Des de l’any 2005 el CAE gestiona i dinamitza el Servei d’Informació Juvenil de Manresa. Al 2013 es confirma que ho continuarà fent, com a mínim, dos anys més. Per altra banda, al febrer del 2013, el CAE va començar a gestionar de manera provisional el Casal de Joves La Kampana. També dins del 2013, el CAE es formalitza la dinamització d’aquest equipament per part del CAE per a un període mínim de 2 anys.

 

 

2015: el joc reobre al CAE les portes d'Europa


Després de diversos anys sense participar en un projecte internacional, el joc reobre les portes al CAE per a una nova experiència transnacional. Durant l'any 2015 el CAE participa en el projecte Fem Tec Europa conjuntament amb la Diputació de Barcelona, l'Associazione Giochi Antichi de Verona i l'Ajuntament de Manresa.

 

10 joves catalans i 10 joves veronesos han pogut compartir experiències de joc tradicional en el marc de la Setmana de Jocs al Carrer de Manresa i del Festival Tocatì de Verona.

 

 

2016: Més propers als joves amb majors dificultats

 

La posada en marxa dels projectes Oportunitats i Lúcids i el manteniment del programa Tarasca permeten al CAE d’especialitzar-se més amb el col·lectiu juvenil, sobre tot amb aquells joves que tenen menors oportunitats. El projecte Oportunitats intervé en l’orientació, la qualificació professional i la inserció laboral de joves inclosos en el programa de Garantia Juvenil mentre que el projecte Lúcids potencia el suport escolar i el desenvolupament personal d’adolescents amb majors dificultats acadèmiques.

 

 

2017: Escampant el joc per Europa.

 

La participació al projecte Fem Tec té continuïtat amb el projecte Ludorail Europa. Una vintena de joves catalans i italians fan un recorregut en tren portant jocs a diferents places de ciutats com Verona, Bologna, Gènova, Marsella, Montpellier, Barcelona i Manresa.

 

 

2018: l’entitat es reinventa en matèria de governança.

 

Arran de l’elaboració i posada en marxa del Pla Estratègic 2017-2020, es duu a terme un procés per repensar la governança de l’entitat que culmina amb la creació de nous espais de reflexió, debat i govern de l’entitat i amb una major complementarietat entre l’equip tècnic i l’equip associatiu.

 

 

2019: el CAE compleix 35 anys.

 

Amb 35 anys des de la seva creació i amb 32 anys de trajectòria com a associació, CAE i Xarranca encaren el seu futur amb energia i il·lusions renovades, treballant per ser una entitat capaç d’assumir nous reptes, d’engrescar a noves persones a formar-ne part, de detectar i donar resposta a les necessitats o oportunitats del seu entorn i a fer-ho amb la màxima qualitat. 

 

 

2020: Un premi i una pandèmia

 

L’any 2020 va començar amb l’obtenció del premi Sèquia, un reconeixement als més de 35 anys de trajectòria de l’entitat, als seus valors i al seu compromís amb la ciutat i amb el benestar col·lectiu. Pocs dies després, però, la irrupció de la Covid suposava una aturada de la practica totalitat de l’activitat de l’entitat. Els casals d’estiu i la Setmana de jocs al Carrer, amb moltes limitacions, varen ser les primeres activitats presencials recuperades.

 

 

2021-2022 El CAE inicia nous projectes i noves línies de treball

 

Els anys 2021 i 2022 són anys en que es posen les bases o bé s’inicien nous projectes i noves línies de treball de l’entitat, com ara el projecte internacional Music-In, la incorporació a l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central, el projecte Ocell de Foc o el servei d’orientació i prospecció laboral per a persones treballadores, entre d’altres.