Formació i serveis socioculturals
Inici Inici    Mapa Web Mapa web    contactar Contacta    | Dissabte, 3 de desembre de 2022 | 21:00 |

Contents, satisfets i agraïts

 

La declaració de l’estat d’alarma al març ens va agafar amb 3 accions formatives presencials per a persones treballadores fent-se i amb una desena d’accions programades i amb les inscripcions obertes.


La primera reacció va ser de por, de xoc ... com ens ho faríem? Però de seguida vàrem posar fil a l’agulla per buscar solucions, per no parar ... per explorar i aprofitar les oportunitats que aquesta nova situació ens permetia i continuar oferint formació als nostres alumnes.


La continuïtat depenia, en primer lloc, de nosaltres i hi vàrem posar l’actitud necessària per fer-ho possible. Sabíem que seria diferent, que seria nou, que costaria però que calia viure-ho com un repte i un aprenentatge.


La nostra opció va passar per adaptar les sessions presencials a una aula virtual -Zoom, en el nostre cas- on es varen fer la majoria de les hores pendents a través d’explicacions i dinàmiques proposades pels docents, combinades amb exercicis realitzats individualment, cadascú a casa seva.


Ara hem fet un segon pas, amb la programació de nou noves accions formatives que es faran 100% online. En aquest cas, la nostra aposta passa per combinar una aula virtual -Zoom- que permet compartir espai (virtual) i temps entre alumnes i docent, amb una plataforma de teleformació -Moodle- que facilita a cada alumne completar el curs d’acord amb les seves necessitats i realitats personals i laborals. En funció de l’acció, la proporció aula virtual – plataforma teleformació varia.

Si des del CAE haguéssim de definir com ens sentim amb l’experiència que ha suposat adaptar les formacions presencials a un entorn virtual triaríem tres paraules: Contents, satisfets i agraïts.

 


Contents per haver pogut finalitzar les accions formatives iniciades i per poder-ne programar de noves. Contents de poder continuar fent formació que és allò que ens apassiona i ens dóna sentit.


Satisfets pels resultats obtinguts. El 90% dels alumnes que estaven fent la formació en el moment del confinament s’han pogut adaptar a la formació virtual i l’han pogut finalitzar. Molt satisfets, perquè les seves valoracions finals han estat de 4,8 sobre 5.


I agraïts. Al Consorci de Formació Contínua per fer-ho possible, per posar-hi tot el seu esforç, suport, flexibilitat i mitjans humans. Agraïts amb els docents del CAE per adaptar les seves sessions a aquest nou entorn formatiu i fer-ho amb il·lusió i motivació. Sense ells no hauria estat possible. I sobretot agraïts amb tots els alumnes que han superat barreres tecnològiques i han viscut aquesta situació com un oportunitat de superació i de riquesa formativa.

Personalment, com a responsable de formació del CAE, em quedo amb la cara d’il·lusió i sorpresa i el somriure d’alumnes i docents quan s’han vist per primer cop al Zoom, havent aconseguit connectar-se al vídeo, l’àudio i veient que podien continuar el seu procés formatiu.

 

I si mirem al futur... Creiem fermament que el COVID-19 ens ha obert a tots noves portes, noves oportunitats i noves formes de relacionar-nos. Ha demostrat que hi ha altres maneres de fer formació que caldrà tenir presents i combinar amb les presencials per a que la formació contínua arribi a més treballadores i treballadors.

 

Voldria acabar aquest escrit amb les valoracions de dos dels docents que han hagut d’adaptar amb pocs dies les seves sessions a aquesta nova realitat, sense ells no hagués estat possible.


Rosa Serrano: "Estic contenta que s'hagi pogut continuar i acabar la formació començada: Les alumnes estaven molt motivades. El més difícil és adaptar-nos al Zoom però la bona disposició de les alumnes i de la gent del CAE ho ha fet més fàcil. Gràcies!"


Enric Bastardes: "Jo valoro molt positivament els esforços que hem fet tots i totes. Val a dir que el que hem fet ha estat intentar passar l’experiència presencial al món online i no sempre ha estat fàcil, però és molt gratificant veure’ns les cares i poder seguir aprofitant les formacions per continuar creixent."

 

 

Rosa Porquet

Coordinadora de formació del CAE