Formació i serveis socioculturals
Inici Inici    Mapa Web Mapa web    contactar Contacta    | Diumenge, 5 d'abril de 2020 | 02:43 |

El molí

Imatge CAE

 

El molí és un dels diferents noms que rep aquest joc que també és anomenat tres en línia o alquerc de nou. La seva procedència no és clara: s’han trobat taulers del molí esculpits a la pedra o en altres materials de base en diferents indrets i cultures, com ara:

 

  • A l’antic Egipte, al temple de Karnac -segle XV a. de C. - i a les piràmides de Giza
  • En unes excavacions de la primera ciutat de Troia
  • En una pedra d’una tomba de l’edat del coure al comtat de Wicklow (Irlanda)
  • En una escalinata del temple de Mihintale (any 21 d. de C.) a Sri-Lanka
  • En restes de vaixells víkings trobats en unes excavacions arqueològiques a Gokstad (Noruega)

 


En el Gran libro de los juegos d’Alfons X, escrit l’any 1283, també es descriu aquest joc conjuntament amb l’alquerc, el backgammon i altres jocs coneguts en aquella època. Aquest joc va tenir molta anomenada a Europa. Fins i tot, nobles anglesos van fer taulers gegants en el seus jardins, en els quals les fitxes eren nens o criats que es movien al so de les seves ordres.El joc està compost per:

  • un tauler format per tres quadrats concèntrics, amb quatre línies perpendiculars que uneixen els seus punts centrals
  • 9 fitxes blanques
  • 9 fitxes negresL’objectiu del joc és aconseguir el màxim nombre de molins. Cada molí permet retirar una de les fitxes del contrincant i quan un jugador només es queda amb dues peces, perd la partida. Un molí equival a col·locar tres peces del mateix color en línia recta, en un mateix costat d’un quadrat o en una de les línies que uneixen els tres quadrats.


El molí es juga utilitzant els vint-i-quatre punts del tauler: els angles dels 3 quadrats més les interseccions dels quadrats amb les línies que els uneixen.


El joc es divideix en dues parts. En la primera, els jugadors han de col·locar alternativament i estratègicament les 9 fitxes en els punts del tauler, tot intentant posar-ne tres en línia. Un cop totes les fitxes estan posades, s’han de moure les que hi ha a sobre el tauler. Una fitxa es pot moure d’un punt a un altre que està immediatament al costat sempre que aquests punts estiguin units per una línia i que l’espai no estigui ocupat per cap més fitxa.


Quan un jugador aconsegueix un tres en línia pot eliminar una de les fitxes del contrincant de manera que aquest haurà de jugar amb una fitxa menys. Només es poden eliminar aquelles fitxes que no estan alineades, és a dir, que no formen part d’un molí.


Una de les estratègies que es pot utilitzar és la de desfer i refer molins, que consisteix en treure una de les fitxes que forma un molí i desplaçar-la a una casella buida contigua. A la següent jugada, es retorna aquesta fitxa a la seva posició anterior dins el molí i, d’aquesta manera, s’elimina una fitxa del jugador contrari. Si aquest no pot bloquejar aquesta jugada pràcticament ha perdut la partida perquè el jugador que obre i tanca un dels seus molins pot repetir aquesta jugada tantes vegades com faci falta fins a eliminar totes les fitxes de l’adversari. Fins i tot es pot donar el cas que en desfer un molí, s’aconsegueixi crear-ne un altre.

 


El joc s’acaba quan un del dos jugadors es queda amb menys de tres fitxes, o quan un jugador no pot moure cap de les seves fitxes perquè les té totes bloquejades.