Formació i serveis socioculturals
Inici Inici    Mapa Web Mapa web    contactar Contacta    | Divendres, 25 de setembre de 2020 | 19:04 |

Bagh Chal

Imatge CAE

 

El Bagh Chal està considerat el joc nacional de Nepal. El seu nom significa “el tigre es mou”en nepalès. És un joc de cacera per a dos jugadors, on un juga amb quatre tigres i l’altre amb 20 cabres. 

 

 

Els tigres guanyen si aconsegueixen capturar cinc cabres. En canvi les cabres només poden guanyar si aconsegueixen immobilitzar completament els quatre tigres.

 

 

El joc està format per:

  • un tauler com el de l’alquerc, de 4 * 4 caselles, que configura un total de 25 interseccions, i on hi ha marcades, també, algunes diagonals.
  • 4 tigres
  • 20 cabresD’entrada, els quatre tigres es posen ocupant les quatre cantonades. Un cop posats, comença el joc.En el joc hi ha dues fases diferenciades. A la primera s’han d’anar col·locant totes les cabres al tauler, i en la segona, es mouen les cabres d’un lloc a un altre del tauler.Els jugadors mouen les seves peces alternativament. El primer a jugar és el que mou les cabres que en col·loca una en qualsevol de les interseccions buides del tauler. A continuació el jugador que mou els tigres en mou un d’una intersecció a una d’adjacent buida, seguint qualsevol de les línies marcades al tauler. I així successivament, fins que s’han posat en joc les 20 cabres. A partir d’aquí, comença la fase 2 i el jugador que mou les cabres, al seu torn, en mourà una, respectant les mateixes normes de moviments que els tigres.Si en el seu torn un tigre pot capturar una cabra, ho ha de fer. Com a l’alquerc, les captures es fan saltant per sobre d’una cabra i anant a parar a la casella del darrera que, a la força, ha d’estar lliure. La cabra capturada es retira del tauler i del joc. Les captures tant es poden fer durant la 1a com en la 2a fase del joc.Les cabres no poden capturar tigres, només poden moure’s intentant d’immobilitzar-los.L’experiència demostra que si un jugador ha aconseguit posar les 20 cabres al tauler sense que n’hi matin cap, té moltes possibilitats de guanyar la partida.Un cop acabada una partida és interessant fer-ne una altra canviant els papers: el jugador que ha mogut els tigres jugui amb les cabres i a l’inrevés.